Morgana Danielė. „Sovietų Sąjungoje sekso nebuvo”. Ką tai padarė mums?

0

Sutikimas seksui, seksualinis smurtas, vaikų seksualinis išnaudojimas, kontracepcija, lytinis švietimas, lytinė tapatybė – apie visa tai Lietuvoje, kurioje jau daugiau nei tris dešimtmečius seksas, visgi, egzistuoja, vis dar šnibždama patyliukais.

Daug lengviau mes susitaikome su gimdančiomis trylikametėmis. Su moterimis, kurios yra prievartaujamos savo pačių vyrų. Su dingusiomis merginomis, kurių kūnai randami išniekinti. Su panelių, apsvaigintų klubuose, istorijomis. Su tuo, kad mūsų dukros sutemus bijo važiuoti taksi.

Šiemet pirmąsyk Lietuvoje balandžio mėnesį minime kaip prevencijos nuo seksualinio smurto mėnesį.

„Juk nesipriešino”, „nebuvo taip blogai”, „seksas – žmonos pareiga”, „pati kalta”, „ji tik bando apkaltinti jį”, – sako jie.

Nenuostabu. Seksualinis smurtas Lietuvoje vis dar nauja sąvoka, o ir kitokios rūšies smurto paplitimo mastą suvokti mums vis dar sunku. Tačiau privalome judėti pirmyn.

Pirmas žingsnis – tikslingas lytiškumo ugdymas. Vaikai turi suprasti, kai jie yra išnaudojami. Paaugliai turi būti informuojami apie kontracepcijos priemones, lytiškai plintančias ligas, kūno ypatumus. Nebijoti žodžio „seksas” ir pažinti savo lytiškumą.

Informuotumas. Tiek vyrai, tiek moterys turi žinoti, kad smurto sąvoka nėra vien tik fizinis smurtas. Aukomis galime tapti ir kitam žmogui prieš mus naudojant seksualinį, psichologinį, ekonominį smurtą.

Pasitikėjimas. Aukos turi nebijoti kreiptis pagalbos – tiek teisinės, tiek psichologinės. Ir nesvarbu, kiek metų praėjo. Turime suprasti, kad ypač vaikystėje patirtas seksualinis išnaudojimas reikalauja laiko suvokimui ir pripažinimui. Dėl to šį kovą Seime registravau Baudžiamojo kodekso 95 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą, kurio tikslas – prailginti senaties terminą bylose, susijusioms su sunkiais seksualiniais nusikaltimais prieš vaikus.

„Ne valstybės reikalas” požiūrio atsisakymas. Joks smurtas nėra “dviejų žmonių reikalas”. Seksualinio smurto aukai turi būti užtikrinama institucinė pagalba. Smurtautojas privalo jaustis atsakingas už savo veiksmus, kurie pažeidžia kito žmogaus apsisprendimo laisvę ir kūno autonomiją. Tai aiškiai turi būti įrašyta įstatyme.

Stambulo konvencija. Dabar.

Lietuvoje seksas yra. Yra ir seksualinis smurtas. Todėl privalome tęsti darbus smurto išgyvendinimo link. Kaip gali prisidėti tu? Žinoti apie tai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *