B. Sabatauskaitė apgailestauja, kad Lietuvos teisė translyčių žmonių beveik negina

0

Penktadienį, kovo 31-ąją, minima Tarptautinė translyčių žmonių matomumo diena.

Penktadienį, kovo 31-ąją, minima Tarptautinė translyčių žmonių matomumo diena. „Šiandien norisi padėkoti trans žmonėmis už neapsakomą atkaklumą, drąsą bei stiprybę kovojant už savo ir kitų teises, pagarbą ir vietą visuomenėje“, – sako Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.

Penktadienį išplatintame pranešime B. Sabatauskaitė kreipėsi į translyčių bendruomenę teigdama, kad „privalome gerinti trans žmonių padėtį Lietuvoje“ ir išreikšti solidarumą.

„Suprantu, kad Lietuvos teisinė bazė, deja, kol kas trans žmonių teisių beveik negina ir beveik nepripažįsta. Lytinės tapatybės pripažinimo įstatymo neturime, lytinės tapatybės pagrindo nėra nei Lygių galimybių įstatyme, nei Baudžiamajame kodekse. Žinome, kad daugybei Jūsų vis dar sudėtinga gauti būtent Jums reikalingas kompensuojamas sveikatos paslaugas be ribojimų ar išankstinio vertinimo. Norint pilnai pasikeisti dokumentus, Jums ne vienam (-ai) teko pereiti teismų procesus ir su tuo iššūkiai nesibaigė. Ne vienas (-a) negalite rasti darbo ar netekote turėto, galbūt kartais buvo sudėtinga nusipirkti paprastą prekę nesusiduriant su pažeminimu“, – problemas, su kuriomis susiduria translyčiai Lietuvoje, vardijo B. Sabatauskaitė.

Lygių galimybių kontrolierė išreiškė lūkestį, kad įstatyminė bazė keisis, o darbe, švietime bei kitose srityse bus užtikrintos lygios galimybės. 

„Jūs ne vieni – man ir visai Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos komandai yra ir bus svarbu išgirsti, kas svarbu Jums. Mes ir toliau darysime viską, kas mūsų galioje, kad galėtumėte gyventi oriai, turėdami visas jums priklausančias teises bei apsaugą nuo diskriminacijos“, – tikino ji.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *